Vormsel

Bijeenkomst voorbereiding H. Vormsel 2021

Beste ouders en kinderen van groep 8!

Jullie staan aan het begin van een bijzonder schooljaar. Nadenken over je toekomst, afscheid nemen van je klasgenootjes en de vertrouwde schoolomgeving, maar ook kennismaken met je nieuwe school, klasgenoten en  verschillende docenten horen er bij.

Ook de huidige coronacrisis in de wereld zorgt voor de nodige uitdagingen, maar biedt ook zeker kansen. Op 5 januari 2020 zijn we gestart als een nieuwe parochie Sint Jan de Doper, daarbij hoort ook een nieuw beleid en aanpak van zaken. Dit jaar, daarom geen informatieavond over het Vormsel, maar een Try-out.

Graag willen wij jullie meenemen in de wereld van het vormsel en onze parochie: Wat kan geloof in je leven voor jullie betekenen? Waar staan wij als parochie voor en hoe laten we dit zien? 

Met deze ontmoeting hopen we jullie te inspireren en enthousiast te maken voor het vormsel-traject.

Graag ontvangen wij kinderen en ouders op zondag 4 oktober 2020 in de Sint Antonius Abtkerk te Chaam. Om 10 uur beginnen we met een viering voor het hele gezin, aansluitend volgt er passend programma voor aspirant-vormelingen en ouders. Rond half 2 zal deze worden afgesloten. Wat het programma verder inhoudt, verklappen we nog even niet. Maar natuurlijk eten we met elkaar ook een broodje.

Durf jij deze uitdaging aan? Wij zijn er in ieder geval klaar voor.

Wil je ons nu al wat vragen, of wil je je al opgeven,  dan kan je ons mailen: sintjandedopervormsel@gmail.com

Graag tot 4 oktober!

Rian Derks en Jessica Schoonderwoerd

Werkgroep Vormsel en

Pauline Vermeulen – Dekker (pw)

Vormsel 2020

Zestien vormelingen en hun ouders zijn dit jaar samen op pad gegaan om te ontdekken: “Wat is het vormsel? “ en “Wat betekent “Geloof in je leven” voor mij?”. Kiezen voor het  H. Vormsel en het geloof is niet meer vanzelfsprekend voor jongeren in deze tijd en vraagt om moed/lef om je open te durven stellen voor het geloof en het onbekende. Als thema is daarom dit jaar voor Brave Young Hearts gekozen.

Inmiddels hebben we vijf bijeenkomsten achter de rug waarbij we gewerkt hebben met een kernwoord en kleur per bijeenkomst, die centraal staan. Langzaam ontstaat er ook een gebedssleutelhanger, waarbij elke kraal een eigen betekenis heeft. Naast het projectboek Vormselkracht, hebben alle vormelingen, dit jaar ook een eigen portofolio, waarin zij op creatieve wijze laten zien wat zij gedurende het vormseltraject leren en ervaren. Ouders helpen ons bij de uitvoering en invulling van de bijeenkomsten en hebben ook samen met de vormelingen een video gemaakt voor de bisschop met een  beperkt aantal vragen. We zijn in afwachting van de reactie van de bisschop. Tijdens de bijeenkomsten is er ruimte om met en van elkaar te leren, maar ook om samen plezier te hebben.  Vaste onderdelen van een bijeenkomst zijn samen bidden, samen een verhaal lezen en bespreken en een spel of doe-opdracht. 

Onlangs, 9 november, hebben we  deelgenomen aan het Lopend Vuurtje in Bergen op Zoom. Een dag speciaal georganiseerd vanuit het bisdom Breda voor vormelingen en hun ouders. Om 10 uur begonnen we de dag met een viering, waarbij onze vormelingen mochten assisteren. Daarna volgde er een apart programma voor de ouders en een voor de vormelingen op 2 verschillende locaties in de buurt van de kerk. De vormelingen gingen in spelvorm aan de slag en later nog in gesprek met een van de vormheren. Tussendoor werd er nog gezamenlijk genoten van een broodmaaltijd.

De ouders gingen met elkaar in gesprek over het geloof, waarbij vragen als: Wat is voor jou belangrijk in het geloof?, Wat wil je je kinderen meegeven? En wie was/is voor jou belangrijk c.q. bepalend geweest voor jouw kijk op het geloof? Na een gezamenlijke broodmaaltijd, was er nog een korte lezing over het leven van Willibrordus en werd er nog even kort over doorgepraat door de ouders.

Om 15.00 was er nog een korte gezamenlijke viering in de kerk, waarbij handoplegging centraal stond voor jong en oud. Een bijzondere ervaring en een mooie afsluiting van de dag. De komende weken gaan we verder met de voorbereidingen op het H. Vormsel.

18 januari 2020 ontvangen onze vormelingen het  H. Vormsel van de bisschop in de viering om 19.00 in de Willibrorduskerk te Alphen. We willen er samen een mooie viering van maken. Bent u er ook bij?

Namens werkgroep Vormsel

Jessica Schoonderwoerd-Leijten en Rian Derks

Werkgroep Gezin & Geloof

e-mail: sintjandedopervormsel@gmail.com

Parochies samenwerkingsverband Alphen – Gilze; vanaf 1 januari 2020 parochie St. Jan de Doper

Vormsel 2019: ‘We volgen ons pad’

Vanaf september zijn dertien vormelingen begonnen met de  voorbereiding op het H. Vormsel. 

Het thema van deze voorbereiding is ‘We volgen ons pad’.  De bijeenkomsten vinden plaats in Alphen en Gilze. Met behulp van het vormselproject ‘Vormselkracht’ werken ze samen met hun ouders toe naar de grote dag. Inmiddels liggen het Lopend Vuurtje en de presentatieviering achter ons. Om van alles over het kerkgebouw te weten te komen is  een bezoek gebracht aan de kerk van Ulicoten. 

Op zaterdag 19 januari 2019 is het zo ver! Bisschop Johannes Liesen zal het H. Vormsel toedienen  in een feestelijke eucharistieviering  in de kerk van St. Petrus’ Banden te Gilze aan:  

Wes Arts; Elisa Deliën; Jens van Gestel; Anouk de Groot; Amber Jansens; Eline Jansens; Lieke Jochems;  Maud Kennes; Gert van Meer; Jorg Rommen;  Koen Schellekens; Timme Schoonderwoerd;  Piet Vromans. 

Het thema van de Vormselviering is ‘Samen, niet alleen.’  Tijdens de viering zal het jongerenkoor van Baarle Nassau zingen.  Samen met de kracht van de heilige Geest  zal het een bijzondere viering worden waar we met zijn allen naar uitkijken. U bent van harte welkom dit feest met ons mee te maken! Graag tot ziens op 19 januari! De viering begint om 17.00 uur.

Werkgroep Vormsel

H. Vormsel 20 januari 2018 te Chaam

Tijdens een feestelijke eucharistieviering heeft bisschop Liesen aan ons het sacrament van het H. Vormsel toegediend. Wij bedanken iedereen die betrokken is geweest tijdens de voorbereiding en vieringen. Mede dankzij jullie hulp kijken we terug op een onvergetelijke dag. Op 18 februari zien we elkaar weer in Gilze. 

Anne Boeren – Lenny Deliën – Dewi Groffen – Michiel Gulickx - Co van Hees – Neel Huijben –Thijs Jochems – Nori de Jong- Eline Leuris – Joost de Leijer – Janne Lintsen – Britt Smulders – Mathieu Snoeijs – Linde Vriens

Vormsel Chaam en Gilze 23 januari 2016